En esta página utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso y nuestra política de cookies.OK | Más información
cat | cas
Seguiu-nos en
Casal Cultural de Mollet del Vallès

Programació Altres


EDITORIAL: 30 anys de La Xarxa a Mollet
Ara fa trenta anys un grup de pares i mares de la ciutat, preocupats per la manca de teatre infantil i juvenil i d'espectacles de qualitat i en català pels nostres fills i per a la mainada molletana, vam crear la delegació del moviment Rialles a Mollet, associada a Òmnium Cultural, que li donava la cobertura jurídica.

Concretament s'estrenava el primer espectacle per Sant Jordi de l'any 1988 al Teatre Municipal de Can Gomà i la delegació tenia la seva seu al Casal Cultural, que encara avui manté amb el lògic relleu generacional de diferents juntes.

Per poder mantenir el projecte i fer-lo viable econòmicament contàvem amb el suport d'una subvenció anual de l'Ajuntament, la cessió del Teatre Municipal de Can Gomà i s'encetava l'experiència d'aconseguir una xarxa de famílies sòcies que, per un preu reduït anual, gaudien d'una quota familiar que permetia l'entrada a tots els espectacles de la família sencera i esdevenia un coixí econòmic per al projecte.

Aquesta experiència fins i tot creà escola en alguns pobles i ciutats de Catalunya. La majoria de Grups Rialles locals, coordinats, i ja sense la tutela d'Òmnium, vam evolucionar posteriorment, esdevenint la Xarxa d'Espectacles Infantils i Juvenils de Catalunya, com ahereus del moviment Rialles inicial.

Una comissió tècnica avaluava els espectacles de les diferents companyies teatrals del país, abraçant tots els gèneres: titelles, teatre de text, dansa, mim, circ, teatre musical, d'animació... de manera que aplicant criteris lingüístics del català normatiu, estètics i creatius, adaptats a diferents edats, aquesta comissió publicava un catàleg ple de recomanacions.
I una altra comissió central gestionava totes les contractacions i pagaments que cada grup Xarxa local decidia del catàleg. Trobades anuals de programadors, aplecs xarxeros, la Mostra de Teatre d'Igualada... han estat cites obligades en el món de l'espectacle infantil i juvenil a casa nostra.

És així com al llarg d'aquests darrers 30 anys hem gaudit a Mollet d'espectacles infantils i juvenils de qualitat, amb alguns nois i noies que avui, ja adults, han fet del món de la faràndula, del teatre, la dansa o la música la seva ocupació laboral així com ja tenim una segona generació d'espectadors, fills d'aquells nois i noies del 1988 que constitueixen avui una part del públic als espectacles de Can Gomà.

Felicitats xarxeros espectadors que ho heu gaudit! Felicitats a La Xarxa de Mollet!!


Compartir
© 2011-2021 - El Casal, Rambla Balmes 2 08100 Mollet del Vallès | Telèfon i Fax secretaria: 93 593 11 74 - 690 216 302 |
email: secretariat.elcasal@gmail.com